Интернет пристрастяването може да показва скрита психопатология


  • Ново проучване на учени от Университета Макмастър в Канада разкри, че тези, които използват интернет прекомерно, може да имат психични проблеми, съобщава списание "Science Daily".

    254 студенти са били анализирани за използване на интернет, психично здраве и уелнес. Учените са използвани два метода за анализ: Тест за интернет пристрастяването (IAT) и нова скала, проектирана от университета, която се базира на актуализирани критерии.

    Според водещият изследовател Майкъл Ван Америнген, "тези, които са с положителен тест IAT в нашата скала имат значително повече проблеми в ежедневието, като у дома си, в своето образование или в работата и социалните дейности."
    В допълнение, като част от изследванията са проведени тестове на самооценка сред студентите за депресия, тревожност, импулсивност, разсеяност, изпълнителни функции и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието. Ван Америнген подчертава, че индивиди с пристрастяване към интернет имат по-големи симптоми на депресия, тревожност, по-високи нива на импулсивност на вниманието и проблеми с планирането и управление на времето.

    Според професор Ян Бутелаар, член на Европейския колеж по Невропсихофармакология (ECNP), "прекомерната употреба на интернет е слабо проучено явление, което можеда прикрива лека или тежка психопатология и може да бъде значително свързано с поведение на компулсивно разстройство и пристрастяване."
  • Учените подчертават значението на по-дълбокото изучаване на пристрастяването към интернет, с анализ на "по-голяма извадка от население."

Станете почитател на Класа