Безпогрешен професор прогнозира кой ще спечели изборите в САЩ

  • Републиканският кандидат Доналд Тръмп има в своя полза всичко необходимо, за да спечели президентските избори в САЩ на 8 ноември. Това е прогнозата на проф Алън Лихтман, който точно е предсказал резултата от осемте последните избори от 1984 г. насам.

    Формулата да се предскаже кой ще бъде следващият домакин на Белия дом отчита 13 променливи - или ключове, тъй като той ги нарича – на които може да се отговори с "вярно" или "невярно". По този начин, Лихтман твърди, че отговор "вярно" е в полза на кандидата на партията в момента на власт. Следователно, ако шест или повече от тези ключови въпроси са с отговори "невярно", кандидатът на партията в опозиция, в този случай, Доналд Тръмп - ще спечели изборите.

    13-те ключа, обяснени подробно в книгата му "Предсказване на следващия президент: ключовете за Белия дом 2016", са както следва:

    Мандат на партията: След междинните избори, управляващата партия в момента има повече места в Конгреса, отколкото в предишните избори за конгресмени. Вярно или невярно?
    Оподиция: Няма сериозен опозиционе кандидат на кандидат на партията, която е на власт в момента?
    Позиция: Кандидатът на партия, която е на власт е сегашният президент?
    Трета страна: Няма трета партия или важен независим кандидат?
    Краткосрочна икономика: Икономиката не е в рецесия повреме на предизборната кампания?
    Дългосрочна икономика: Ръстът на доходите на глава от населението в последниия президентски мандат, е равен или по-висок от средния растеж в предишните два мандата?
    Политическа промяна: Администрацията на власт се бори за големи промени в националната политика?
    Социално недоволство: Няма съществено социално недоволство по време на президентския мандат?
    Скандал: Администрацията на власт не е била засегната от голям скандал?
    Провал на военната / външна политика: Администрацията на власт не страда от голям провал по въпроси на външната или военната политика?
    Успех във военната / външна политика: Администрацията на власт постига голям успех във военната или външната политика?
    Харизма на кандидата на управляващата партия: Кандидатът на управляващата партия е харизматичен или национален герой?
    Харизма на опозиционния кандидат: Кандидатът на опозиционната партия не е харизматичен или национален герой?

    Предвид тези ключове, в интервю за The Washington Post, Лихтман прогнозира, че Доналд Тръмп има всичко в своя полза, за да спечели следващите президентски избори, и обяснява защо.
  • Ключовете, в които не успява Хилъри Клинтън са:

    № 1: републиканците имат повече места в Конгреса от демократите.
    № 3: кандидатът на Демократическата за Белия дом не е сегашният президент.
    № 7: не е имало големи промени в националната политика по време на втория мандат на Обама, поне в обема предвиден за здравната реформа в първия мандат.
    № 11: не е имало големи успехи във външната политика.
    № 12: Хилъри Клинтън не притежава харизмата, която са имали други кандидати на демократите.

    Така че с още едно "невярно" в някой от другите ключове, Клинтън ще изгуби изборите. И не е трудно да се направи това. Лихтман илюстрира факта с ключ 4, който се отнася до съществуването на трета страна, в този случай, кандидатурата на Гари Джонсън. "Ако се очаква кандидат на трета страна да получи най-малко 5% от гласовете, тогава демократите ще имат още едно „невярно“, а според проучвания на общественото мнение, Гари Джонсън в момента има между 12 и 14 процента от намеренията за гласуване на американците"обяснява професорът в американския вестник.

    Въпреки това, Лихтман отбелязва, че "заради безпрецедентния характер на кандидатурата на Тръмп ", въпреки че има седем ключ в своя полза, прогнозата още не е докрай сигурна. "Доналд Тръмп направи тези избори най-трудни за прогнозиране от 1984 г. насам. Никога досега не сме виждали кандидат като Доналд Тръмп и Доналд Тръмп може и да пробие моделите на историята, останали от 1860 г.", казва професорът.

Станете почитател на Класа