Към квантов Интернет: Рекорд в телепортиране на данни със светлина

  • Две групи от изследователи и физици, ръководени от Джан Цян и Джиан-Уей Пан, от Техническия университет в Шанхай (Китай) и Волфганг Титтел от университета в Калгари (Канада), публикуваха в списание Nature Photonics резултати от успешен експеримент, в хода на който са успели да телепортират квантова информация, кодирана в частици светлина, на седем километра.

    Експериментът бе проведен паралелно в градовете на Хефей (Китай) и Калгари (Канада), с използване на конвенционални оптични кабели, чрез които са изпратени фотони в протежение на няколко километра. Тестовете показват, че използването на градски телекомуникационни мрежи е възможно, за да се създаде технологически по-напредналия, много по-бърз и сигурен квантов интернет.

    Въпреки това, физиците казват, че квантовата телепортация на дълги разстояния чрез оптични мрежи изисква независими източници на светлина, неразличими от останалата част от околната среда, но със значителна загуба силата на сигнала, което е основно технологично предизвикателство.

    Изследователите подчертават също така, че този процес работи само на нивото на отделните квантови частици, като атоми, фотони и електрони и не оперира на нивото на телепортация на предмети и хора, както се случва в някои научнофантастични филми.

Станете почитател на Класа