Земетресения във финансовата система

  • В епизод на телевизионното предаване „Кайзер рипорт“, Maкс и Стейси проучват земетресенията за да разберат икономиката и финансите.

    Енергия е необходима за правилното функциониране на икономиката ни. Проблемът е, че за производството на тази енергия се генерират отпадъци замърсители, като например големите количества токсични отпадъци за инжектиране на вода в кладенците за хидравлично разбиване. Но как да се отървем от тези отпадъчни води? Скриването в дълбоки сондажи до момента, за съжаление, в крайна сметка предизвиква земетресения на повърхността.

    Въз основа на тази аналогия презентаторите Макс Keiser и Стейси Хърбърт обясняват, че във финансовата система се случва нещо подобно с кредита "който позволява на финансовите и икономическите сектори да продължават да функционират, но също така съдържа много токсични деривати и несъбираеми дългове", които се превеждат като "лоши дългове".

    "Финансовите политики импулсират дълга и причиняват отстъпление, едно земетресение от гледна точка на загубите. Как да се отървем от този дълг, без да причиняваме световна депресия?" питат водещите.

    Сегашната финансова система "не иска да фалира нито банките, нито твърде големите фирми, така че се запазват всички тези фрактури в системата, която може да се срути всеки момент" казва Стейси.

    "Евтините кредити са причината за тази ситуация за всички тези финансови трусове, причинени от токсичните дългове, които са натрупани в системата. И при опита да се скрие всичко това, опитвайки се да се предложи сигурен пазар, се е създала тази ситуация, която може да доведе до нови финансови трусове“, заключват Макс и Стейси.

Станете почитател на Класа