Обама наложи вето на законопроекта за съд на Саудитска Арабия

  • Президентът наложи вето върху законопроект, който би позволил на семействата на загиналите след атаките на 11 септември, 2001 да съдят Саудитска Арабия за предполагаемите връзки с терористите, които извършиха атаките срещу Световния търговски център и Пентагона, съобщава Washington Post.

    Законопроектът, наречен "Правосъдие срещу терористични актове", бе одобрен единодушно от Конгреса. В случай, че администрацията на Барак Обама не го бе отхвърлила, той би се превърнал в закон, който прави по-лесно за американските съдилища да оспорват чуждестранен суверенен имунитет при случаи на тероризъм в страната.

    Лидерите на Конгреса призоваха за гласуване, което би могло да се проведе следващата седмица, за да се преодолеят ветото. За да отменят решението на Обама е необходимо да се получат две трети от гласовете. Това ще бъде първият път, в който Конгресът ще отхвърли ветото на президента Обама.

    Преди 15 години, на 11 септември, 2001 г., Ал Кайда, извърши един от най-големите атентати в историята. Терористи отвлякоха четири търговски самолета, два от които се разбиха в кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и един в сградата на Пентагона, убивайки около 3000 души.

Станете почитател на Класа