Резултатите от срещата в Братислава

  • Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС без Великобритания си дадоха вчера 6 месеца, за да върнат вярата в съюза, предаде Франс прес.
    Агенцията отбелязва, че лидерите на 27-те са направили това по инициатива на френско-германския "мотор", за да покажат своето единство с цел преодоляване на последиците от предстоящия Брекзит.
  • На неформалната среща на върха на ЕС в Братислава - първата след решението на британците от юни страната им да напусне блока - бе приета "пътна карта" с приоритети защита на външните граници на съюза, борбата срещу тероризма и укрепване на общата отбрана.
  • "Поехме ангажимент да предложим на нашите съграждани, през следващите месеци, визията на един привлекателен ЕС, в който те да могат да имат доверие и който да могат да подкрепят", пише в заключителната декларация от срещата в столицата на Словакия, ротационния председател на съюза. "Братислава е началото на процеса", се подчертава в текста, като се визират предстоящите догодина неформални заседания на Европейския съвет в Малта и Италия.
    Франция и Германия, двете най-големи икономики в ЕС, "ще се ангажират много интензивно през следващите месеци, за да се "увенчае това начинание" с успех", обеща германският канцлер Ангела Меркел, застанала символно до френския президент Франсоа Оланд на съвместна пресконференция в края на срещата. Оланд допълни, че укрепването на общата сигурност, развитието на информационните технологии и заетостта на младите хора ще са приоритети на ЕС след излизането на Великобритания от общността.
  • Председателят на Евросъвета Доналд Туск конкретизира основните моменти от „пътната карта“. Тя предвижда да продължи сътрудничеството с Турция, с балканските и африканските страни в рамките на борбата с мигрантската криза. Освен това ЕС ще прави всичко възможно, за да подкрепи страните-членки в борбата с тероризма. „Също е решено да се засили сътрудничеството за външната сигурност и отбраната на ЕС, да се създаде икономическо бъдеще за всички държави, а също да се съхрани нашия начин на живот“, изтъкна още полският лидер на Евросъвета.
  • Лидерите на Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) излязоха с общо изявление, в което призовават за засилване на сигурността на ЕС, което включва създаване на ефективна гранична и брегова охрана и тясно сътрудничество с Турция и други държави от Близкия Изток и Северна Африка за уреждане на миграционната криза. Вишеградските държави настояват за затягане на охраната по външните граници и прекратяване на практиката да се подкрепя нелегалната имиграция в ЕС. Те отхвърлят предлаганите от Еврокомисията квоти за разпределение на бежанците.
  • Унгарският премиер Виктор Орбан направо окачестви срещата като провал с изключение на решението за България, защото не се е получила промяна на миграционната политика на Брюксел. Според него "в ЕС както и преди преобладава същата тази разрушителна и наивна миграционна политика. Дори сега се говори повече за усилването на процеса на разпределение на мигрантите, отколкото за тяхното спиране на Шенгенските граници."

Станете почитател на Класа