Какво означава цветът на паспорта ви?

  • Когато пътуваме, паспортът е нашата визитна картичка и билет за едно ново приключение в друга страна. Въпреки че снимката и броя на визите вътре са по-важни от цвета на кориците, той не е случайно избран елемент от правителствата, за това си има причина.

    Хрант Богосиян, маркетинг вицепрезидент на базата данни Passport Index, каза за портала Busines Insider, че по-голямата част паспорти в света са в червен, син, зелен или черен цвят, но има десетки нюанси в рамките на всяка тоналност.
    Той обяснява, че има "много възможни сценарии", за всеки цвят. Някои отговарят на географски причини или политически позиции. Например, страните с комунистическото минало запазват червеното (Китай, Русия, Словения, Румъния), а синьото се използва за страни от Новия свят (Карибсите, Южна Америка и т.н.).

    Червени паспорти. Включително тези в светло и тъмно бордо тонове, тези паспорти характеризират страните-членки на Европейския съюз (с изключение на Хърватия, тъмно синьо) и тези, които принадлежат към Андската общност (Колумбия, Перу, Еквадор, Боливия). Въпреки това, има и изключения, като паспортита на Швейцария, ярко червено с бял кръст - като националния флаг - и Турция, която избра винен тон "с надеждата да се присъедини към ЕС".

  • Сини паспорти. В допълнение към карибските страни, синьо се използва от членове на Меркосур (с изключение на Боливия). Интересното е, че на паспортът на САЩ е син, въпреки че страната се е променила цвета си в редица случаи.


    Зелени паспорти. Зеленият цвят е характерен за паспорти от мюсюлманските страни и е пряко свързана с тази религия. Според експерта, като се смята, че зеленият е любим цвят на пророка Мохамед и символизира "природата и живота." Този цвят се наблюдава и в паспортите на страни-членки на Икономическата общност на западноафриканските държави, като Сенегал и Нигерия.

  • Черни паспорти По-рядко срещани, отколкото другите, те характеризират няколко африкански страни като Замбия, Бурунди, Чад и Ангола. Въпреки това, Нова Зеландия също се използва като национален цвят. В Съединените щати, служители с дипломатически имунитет има паспорт в този цвят.

Станете почитател на Класа