Хакерите публикуват втората част от данните на WADA за допинга

  • Групата Bear Fancy публикува втората част от данните на Световната антидопингова агенция (WADA) за 25 състезатели от САЩ, Германия, Великобритания, Чехия, Дания, Полша, Румъния и Русия. "Списъкът включва не само пристрастени към допинг спортисти от основните олимпийски отбори, но също така и от други страни", каза хакерите в изявление, като обещаха повече данни в близко бъдеще.

    Групата, която разкри резултатите от анализите на спортисти за първи път на 13 септември, публикува имената на 10 други състезатели от САЩ (Бетани Матек-Сандс, Бритни Гринер, Конджер Йоан, Дагмара Возняк, Диана Цена, Катлийн Бейкър, Маккуин Baron, Мишел Картър, Сам Дорман, Тервел Ивайлов Длагнев), пет от Германия (Робърт Хартинг, Франциска Хентке, Кристина Обергфол, Кристиян Фом Лен, Кристиян Райнхарт), пет от Великобритания (Брадли Уигинс, Чарли Хъл, Кристофър Фруум Хедър Фишър, Сам Таунсенд) и един от Чехия (Петра Квитова), Дания (Перниле Блуме), Полша (Наталия Мадаж), Румъния (Роксана Коджану) и Русия (Миша Алоян).

    WADA потвърди второто проникване в техните записи, като отбелязва, че последните данни, са получени незаконно, когато хакери проникнали в системата на антидопинговата администрация.

    "Днешните кибератаки с произход от Русия, подкопават работата, която се извършва, за да се възстанови руската програма за борба с употребата на допинг", каза генералният директор на WADA,Оливие Нигли. "Ние осъждаме тази престъпна дейност и сме поискали руското правителство да направи всичко възможно, за да я спре", добави той.

    От своя страна, Кремъл изключи всякаква руска намеса в кибератаката. "Не може да се говори за евентуално участие на Русия, правителството, или която и да е руска служба в подобни дейности", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

    Във вторник, групата на хакери Bear Fancy хакна база данни на WADA и изтеклите документи свидетелстват, че органът е позволил на Венера и Серена Уилямс да вземат забранени вещества за терапевтични цели. Докладите показват, че баскетболистката Елена Дън и гимнастичката Симоне Билес са реагирали положително на допинг контрол, но не бяха дисквалифицирани от Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Станете почитател на Класа