"Забравени, но смъртоносни"

  • Тактическите и оперативни балистични ракети Tochka, или SS-21 Scarab по номенклатурата на НАТО, са били отговорни за стотици смъртни случаи през последните 12 месеца в три различни конфликти, изчисляват анализатори от Alliance. Те са изненадани от високия брой на жертвите от това оръжие. В условията на битка са го използвали хутите бунтовници в Йемен, сирийската армия и Украйна.

    В допълнение към своя хипотетичен капацитет за пренасяне на ядрен товар, тази система от 1970 г. , модернизирана в изменението 1980 г. (Tochka-U или Scarab B) може да причини значителни щети на врага. Функцията й са атаки с висока точност на контролни пунктове, концентрации на войски, казарми, складове.

    Нанасяне на удар с ракета Tochka не предполага необходимостта да се контролира въздуха над целта на атаката. Във войната в Йемен, тези които се възползват от това предимство са бунтовниците, които завзели всички ракети Tochka, които СССР е доставял в страната в продължение на десетилетия. Например, с Tochka са ударили казармите на военната база на Ал Анад през януари, предизвиквайки смъртта на повече от 200 судански военни.

    Максималният обхват на Tochka е 70 километра, а на модифицираната версия, известна като Tochka-U, - около 120 км. Радиусът на вероятна грешка (CEP) се оценява съответно 150 и 95 метра.

    Украйна, чиято армия има около 90 единици от Tochka и Tochka-U, изстреля няколко ракети срещу химически завод, контролиран от милицията на Донецк. Експлозиите опустошиха цеховете и ударната вълна се разпространи из града.

    В Русия, Tochka се експлоатират от бригади с по 18 установки всяка. Всяко превозно средство отговаря за три ракети. Списанието изчислява броя на наличните на до 300 ракети и също толкова са ядрените глави, които могат да бъдат инсталирани на този тип ракети.

Станете почитател на Класа