Защо мъжете имат повече мускули, отколкото жените

Едно изследване на френски учени от Националния център за научни изследвания, публикувано в списание "Nature News" разкрива, че вирусен протеин, отговорен за формирането на плацентата, подпомага растежа на мускулната тъкан при мъжки мишки. Това, според учените, може да помогне да разберем защо мъжете имат повече мускулна маса, отколкото жените.

Учените провеждат експерименти, в които елиминират на мишки гените, отговорни за синтеза на протеини syncytin А и Б. Отстраняване на двата гена е летално за животните, а разрушаването на само на гена, отговорен за syncytin B води до това, че потомството на третираните мишки стават по-слаби: мъжките се раждат с 18% по-леки в сравнение с физиологичната норма.

Последващите изследвания са показали, че syncytin участва в процесите, свързани с имунитета и образуване на миобласти, прекурсорни клетки, които довеждат до мускулните клетки. Учените са показали, че загуба на тегло при мишки без syncytin Б е свързано с разграждането на мускулната тъкан. Изследвания на клетъчни култури от овце, кучета и хора показват подобни намаления в, когато изследователите блокират дейността на syncytin.

Станете почитател на Класа