Москва към Пентагона: "Да не се бърка световния ред със Щатския "

  • Министърът на отбраната на Русия, Сергей Шойгу, каза, че "поддържането на световния ред е естествен прерогатив на цялата световна общност, а не на Пентагона", според агенция РИА Новости.

    Шефът на руската отбрана добави, че "колкото по-скоро нашите американски колеги са наясно с това и започнат да се променят, толкова по-скоро натрупаните спорове ще бъдат решавани. И не само тези, свързани с Сирия."

    В допълнение, Шойгу подчерта, че "не трябва да се бърка световен ред със Щатския ". "Русия винаги се застъпва за запазването на справедлив и многополюсен световен ред в интерес на всички, а не на една държава“, подчерта той ролята на световен полицай, поета от Вашингтон.

    "САЩ и западните й партньори бяха тези, които от Босна и Косово през Ирак и Либия систематично унищожиха основните на съществуващия световен ред", отбеляза министърът. Неговите думи са били в отговор на изявления на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър, който в сряда обвини Русия в "подкопаване на основите на световния ред."

    Сергей Шойгу припомни, че след намесата на САЩ и НАТО в Югославия, те са оставилили страната разчленена на етническа и религиозна основа, "Русия предупреди за последиците от тези действия."

    Въпреки това, тъй като след това Москва вижда само как Вашингтон повтаря същите грешки в Ирак, Афганистан, Либия и други страни, заяви Шойгу.

    "Може би е време за Пентагона да промени нещо в тази стратегия? За да не оправдава всички свои грешки и да не обвинява за всичко Русия, Китай и други страни, които имат независим поглед към света", заключи той.

Станете почитател на Класа