Русия и Китай започват големи военноморски маневри в спорното море

  • Москва и Пекин са започнали в понеделник своите съвместни военноморски маневри „Морско сътрудничество 2016“ в провинция Гуандонг, във водите на Южнокитайско море. Ученията ще се проведат между 12 и 19-ти септември. Активната фаза на същите ще се проведе на 15-19 този месец.

    По време на тези военни маневри, флотите на двете страни ще се упражняват в борба с подводниците, спасяване на кораби, съвместна ПВО, както и завземане на остров с амфибии и въздушни сили.

    Русия ще бъде представена от група военни кораби на Тихоокеанския флот, съставена от големите кораби за борба с подводниците адмирал Трибутс и Адмирал Виноградов, десантният кораб Перецвет, спасителният влекач на Алатау и танкерът Печенга.

    В допълнение, маневрите ще включват кораби, подводници, самолети, хеликоптери на борда на корабите и моряци от Русия и Китай, съобщава изявление на ВМС на азиатския гигант, цитиран от Ройтерс. Това е най-голямата съвместна операция, провеждана някога от военноморските сили на двете страни.

    Упражненията идват в момент на голямо напрежение в спорните води на Южнокитайско море. Въпреки това, руските и китайски военна заявиха, че маневрите са дефанзивни по природа и не са насочени срещу други държави.

    "Нашето сътрудничество не е насочено срещу никого, то е предназначено за защита на нашите общи интереси и за гарантиране на сигурността във всички морски региони", заяви вицеадмирал Александър Федотенков, заместник-командир на руския флот. По негово мнение е "много добре две мощни държави да си сътрудничат, защото гарантират мира не само в районите на своите страни", съобщава РИА Новости.

Станете почитател на Класа