Защо китайски милиардер е натрупал 6% от алуминия на света в центъра на Мексико?

  • През последните години, китайският милиардер Лю Жонтиян съхранява в централната част на Мексико един милион тона алуминий на стойност около 2 милиарда долара, което се равнява на 6% от общия запас на света. Това генерира напрежение в търговските отношения между Китай и САЩ, според Wall Street Journal.

    Въпреки това, плановете на предприемача не изглежда да вървят гладко. Съхранението е зад ограда от бодлива тел в алуминиевия завод Aluminicaste в град Сан Хосе, щата Гуанахуато. Този мексикански завод е свързан с втория по големина производител на алуминий в света, China Zhongwang, основан от Лю Жонтиян. Причината за натрупването е, че Китай е подложен на търговски ограничения от САЩ за внос на алуминий, докато Мексико, се радва на ползите от Северноамериканското споразумение за свободна търговия. По тази причина, както изглежда, китайският бизнесмен е планирал да продава в САЩ китайския алуминий като мексикански,а заводът е построен, за да се стопи китайският метал и "да се превърне" в Мексикански.

    Но за съжаление компанията привлече вниманието на предприемачите и американските власти заключиха, че металът е китайски. Така беше затворен достъпът до пазара на САЩ и милиони тонове алуминий остават съхранявани в Мексико. Изглежда, че алуминият няма да остане там за дълго, тъй като, според вестника, сега компанията планира да го изпрати във Виетнам.


Станете почитател на Класа