Русия и САЩ обявяват план за процеса на преход в Сирия

Руският министър на външните работи, Сергай Лавров и американския му колега Джон Кери, са разработили план за мир в Сирия по време на среща в Женева (Швейцария), която е продължила повече от 15 часа.

Планът, одобрен от ръководителите на дипломацията на двете страни включва следните точки:

 И двете страни ще работят заедно, за да се намали насилието в Сирия и да се осигури достъп за хуманитарна помощ. "Необходимо е да се постигне прекратяване на огъня в Сирия за най-малко 7 дни", заяви Кери.
"Ако споразумението за прекратяване на огъня в Сирия пребъде, Русия и Съединените щати ще продължат да извършват антитерористични нападения", каза Кери.
  Москва и Вашингтон призоваха страните по сирийския конфликт да се ангажират да спазват прекратяването на огъня от 12 септември.
  Сирийското правителство не трябва да изпълнява бойни мисии, докато Вашингтон и Москва ще се въздържат от започване на въздушни мисии там, където опозиционните сили са налице.
   Русия и САЩ ще създадат зони в Сирия, където действат само руски и американски ВВС.
    Всички страни са задължени да направят път за пратки хуманитарна помощ за сирийския град Алепо. Също така е важно да се създаде демилитаризирана зона около този град, заяви американският министър на външните работи.
    Групите от сирийската опозиция трябва да се дистанцират от терористите. "Ако групи от легитимната опозиция искат да запазят своята легитимност, ще трябва да се разграничат от Al Nusra някакси", каза Кери.
    За да се разграничи опозицията от джихадистите ще бъде създаден специален център с руски и американски специалисти. "Целта за диференциране на опозицията на терористите е ключова точка на днешното споразумение", заяви руският външен министър Сергей Лавров.
    Русия приветства готовността на САЩ да се бори с Ал Nusra, което предполага, че "Вашингтон не възнамерява да го използва, за да се бори срещу Дамаск", каза Лавров.

Междувременно специалният пратеник на ООН за сирийския конфликт, Стафан де Мистура, приветства споразумението между Русия и САЩ, твърдейки, че той е отворило "прозорец на възможностите" за разрешаване на конфликта в страната. "Ние също така приветстваме факта, че Русия и САЩ са наистина готови да работят заедно, за да се защити страната от ислямската държава и Джабхат ан-Нусра", добави той.
Джон Кери обясни, че по време на примирието от по-рано, режимът на сирийския президент Башар Асад и опозицията са го нарушили.

Той също така направи разлика между легитимна опозиция и терористи, защото "много опозиционни групи се смесваха с терористични организации. Сега нашето предупреждение е, че не е разумно да се прави това", каза Кери. В този смисъл, държавният секретар на САЩ заяви, че страната му ще работи с Русия за създаването на специален център за разграничаване на терористи и на опозицията и ще извършват съвместно атаки срещу джихадистките цели.

В допълнение, Кери обяви, че "опозицията е изразила желание да се върне на масата за преговори", добавяйки, че опозиционните групи "са склонни да предоставят необходимата доказателства за намаляване на насилието."

Станете почитател на Класа