Руският безпилотен танк Armata ще дебютира през 2018 г.

  • Безпилотна версия на напредналия руски танк Т-14 Armata ще бъде на разположение през 2018 г., обяви генерал-лейтенант Александър Шевченко, ръководител на Генералния департамент на руското министерство на отбраната.

    "Работата е програмирана за две години, период, в който ще създадем роботизираната версия на Armata," каза той в интервю за агенция РИА Новости. Също така, Шевченко заяви, че все още има някои технически задачи за решаване и по-специално за развитието на цифровото устройство за управление, което изпълнява задачи в зависимост от бойната ситуация.

    Шевченко заяви, че в новите бойни машини няма да има вносни микроелектронни компоненти.

    Министерството на руската отбрана планира да пусне в експлоатация през 2017 г., три вида бронирани автомобили, базирани на платформата Armata: танк, бойна машина за пехотата и машина за ремонт и евакуация на превозни средства.

    Т-14 е бил показан по време на военен парад в Москва на 9 май, 2015 г., предизвиквайки сензация сред експертите.

    Armata "в много отношения бележи скъсване с тежките военни оръжия от съветската епоха", пише списанието "The Diplomat". "Това поставя руснаците поне едно поколение напред по отношение на отбранителните технологии, тъй като подобни системи в британските и американски танкове са все още в пелени", каза междувременно "The Daily Mail".

Станете почитател на Класа