Правилно е само ако САЩ го правят: Историята на "Посейдон", който доближи руските граници

  • Шпионски самолет на САЩ се приближи до границата на Русия, която реагира, като изпрати изтребители Су-27. Тази последн маневра е била регистрирана от западните медии като "опасна и непрофесионална". Има ли в това някаква логика?

    Няколко международни медии отразиха инцидента на 7 септември в Черно море с участието на американския шпионски амолет P-8 Poseidon и руските изтребители Су-27. Според някои западни медии като Ройтерс, CNN и CBS, позовавайки се на изявления на длъжностно лице от армията на САЩ, руският самолет се приближил по един "опасен и непрофесионален" начин до P-8 на разстояние от 3 метра.

    Официално в САЩ отбелязват, че P-8 "Посейдон" е извършвал "общопризнати" маневри и западните медии твърдят, че самолетът е пътувал със „загасени устройства необходими за проследяване на сигнали."

    През последните месеци е имало няколко такива инциденти до руските граници, в Японско море през май и в близост до района на Калининград през юни.
  • Много западни медии заливат новините с "безотговорното" поведение на руската авиация. Но малцина разкриват характеристиките на въздухоплавателните средства на САЩ, участвали в инцидента. Р-8 "Посейдон" е шпионски самолет последно поколение. Той е проектиран на базата на известния Боинг 737 и се счита като мощно въздухоплавателно средства, предназначено за изпълнение на мисии анти-подводници и прихващане на кораби. Но една от най-важните му задачи е малко познатото ELINT (електронно разузнаване). Според правителството на САЩ, това е система за изпълнение на задачи по обработка на радиосигнали, режим на разпознаване на експлоатация и емисионни характеристики на военно оборудване и системи за електронни война, като радари, блокери, заглушители и други сигнални предаватели.

    Имайки това предвид не е много трудно да си представим какво такъв самолет може да направи на няколко километра от мястото на изпълнение на стратегически маневри Кавказ-2016, извършвани от руската армия през септември 2016.

    Инцидентът е станал на 7 септември в Черно море, на около 100 км от бреговете на Русия и на повече от 8000 км от границите на САЩ. Това означава, че "опасната и непрофесионална" маневра на руските изтребители се случва близо до собствените им граници и на значително разстояние от Съединените щати.

    Би било много трудно подобен случай да се случи от другата страна на Атлантическия океан: самолет Ил-38 или военен вариант на Ту-204 - които имат подобни, но по-ниски технически характеристики като "Poseidón'- P-8 - да летят над бреговете на Маями или Ню Йорк. Без съмнение, това би била една от най-обсъжданите новини от седмицата,която ще доведе до множество протести от страна на международната общност, или може би дори до по-големи икономически санкции срещу руснаците "шпиони".

Станете почитател на Класа