Северна Корея извърши своя най-мощен ядрен тест

  • В петък, е регистрирано земетресение от 5.3 степен в близост до ядрения полигон в Северна Корея, според южнокорейската информационна агенция Yonhap. "Изкуствено земетресение е било регистрирано в близост до ядрения полигон Пунггие-ри, около 09:30 часа (местно време)," се казва в изявление на генералния щаб на Южна Корея.

    По-късно, правителството на Северна Корея потвърди, че произходът на земетресението е бил ядрен тест с "експлозия на ядрена бойна глава", предназначен да противодейства на враждебността на САЩ, съобщава AP. Също така, севернокорейските власти са заявили, че ще продължат с ядрената си програма, въпреки санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН.

    Веднага властите на съседните страни са отхвърлили действията на Северна Корея. Чрез дипломатически канали в Пекин, Токио изрази пред Пхенян силния си протест от новият ядрен опит, съобщава агенция Киодо.
  • Междувременно президентът на Южна Корея, Пак Кън Хе, също осъди ядрения опит, като го нарече провокация, която изисква приемането на още по-силни международни санкции срещу Пхенян и неговото по-нататъшно изолиране, според Yonhap.

Станете почитател на Класа