Колко пари спечелиха САЩ по време на мандата на Обама от продажбите на оръжие на Саудитска Арабия?

  • Споразуменията за американските продажби на оръжие на Саудитска Арабия по време на администрацията на президента Барак Обама са в размер на 115 милиарда, което разбива рекорда на такива споразумения в последните 71 години, съобщава Ройтерс, позовавайки се на доклад на Центъра за международна политика (CIP).

    От януари 2009 г. Ал Рияд и Вашингтон подписаха 42 споразумения за доставка на всички видове оръжия и военно оборудване, включително малки оръжия, боеприпаси, танкове, хеликоптери, военни кораби, ракети земя-въздух. САЩ също така осигурява техническа поддръжка и обучение на саудитските войници, посочва агенцията.

    Според автора на доклада, Уилям Хартунг, голяма част от военната техника не е била предоставена още на Саудитска Арабия. В същото време, през август миналата година администрацията на Обама одобри продажбата на оръжия на стойност $ 1,150 милиона.

  • Този размер на споразумения позволи на Вашингтон да повлияе Саудитска Арабия по отношение на нейните действия в конфликта в Йемен, казва Хартунг. Агенцията припомня, че Конгресът на САЩ одобрява повечето предложения, въпреки че в доклада не се посочва колко споразумения са били отхвърлени или променени.

    Докладът е изготвен въз данните на Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната (Dsca) на американското министерство на отбраната. Публикуването на целия документ е насрочено за 8 септември.

Станете почитател на Класа