Разкриват целите на САЩ и Турция в Сирия

  • Ситуацията в Сирия се влошава, след като Турция разположи втория си контингент танкове в сирийската провинция Алепо и САЩ, за първи път, провеждат масирана артилерийска атака срещу позициите на ислямската държава. Всички тези действия са извършени без съгласието на Дамаск.

    Политологът Анатоли Несмиян, специалист по Сирия и Близкия изток, счита че Турция се стреми да установи контрол върху турско-сирийската граница и да се създаде там буферна зона. Твърди, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган " говори за това в продължение на най-малко две години. Но вместо турците, там се борят бойци на Свободната сирийска армия, която се подкрепя от Анкара", каза експертът. Но амбициите на Анкара са не само граничния контрол, "основната им цел е да се предотврати обединението на кюрдите (турски и сирийски) и да се създаде една обща територия. За турците, този сценарий е абсолютно неприемлив", добави той.

    Що се отнася до действията на САЩ, политологът и журналист Григорий Меламедов, смята, че Вашингтон се опитва да пренасочи Анкара да се бори с терористите, а не срещу кюрдите. "В началото САЩ подкрепяха Турция срещу кюрдите, но сега искат да покажат, че основната цел на съюза с турците е борбата срещу Ислямска държава", каза специалистът.

    Вашингтон " заедно със своите съюзници, има за цел освобождаване на сирийския град Рака, де факто столица на ИД. Всички страни в този конфликт искат тази емблематична победа да е за тях".

    За политолога и анализатор Александър Асафов възраждането на международната коалиция, водена от САЩ, е очакван ход, "особено в контекста на укрепването на позицията на Русия в Сирия и региона." Въпреки това, не очакваме сериозно засилване на ролята на Вашингтон в Близкия изток, защото "войната за влияние те вече са загубили."

    Накратко, в Сирия се оформя в хаотична ситуация, в която военни самолети от няколко държави и нейните съседи работят едновременно, разполагат войските си без никаква резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Сирия се превърна в територия, където международното право вече няма никакво значение", заключват експертите.

Станете почитател на Класа