Бившият директор на МИ6: "Ще се появи виртуална ислямска държава "

Опитът да се създаде "халифат" в Близкия изток не е успял и бойният дух на ислямската държава е в терминален упадък, каза бившият директор на разузнаването британските тайни служби MI6 между 2009 г. и 2014 г., Джон Соърс. По негово мнение, бомбардировките са допринесли за неговото поражение, което е на път да се случи, но най-вече се дължи на факта, че държавните структури на ИД не могат да предоставят основни услуги на населението. Ето защо хората празнуват експулсирането им от освободените градове.

В същото време бившият разузнавач предупреждава за нарастващата опасност от разпространението на екстремистки идеи в интернет. "Хората и техните мрежи са по-важни, отколкото която и да е конкретна територия." Виртуална " ислямска държава ще се появи", казва той в статия, публикувана от вестник Financial Times.

"Тъй като ИД губи териториите, битката ще се върне в Интернет. ИД и Ал Кайда ще я продължат активно онлайн, насочена към известните последователи и потенциалните вълци единаци". Експертът очаква подобрение на сътрудничеството между технологични компании и агенциите за национална сигурност.

Соърс разкри, че правителствените агенции само в Обединеното кралство трябва да изискват премахването на около 1000 поста в седмица. По негово мнение, фирмите, които предоставят и поддържат различни комуникационни канали трябва да поемат отговорност за тяхната чистота от екстремистко съдържание.

"ИД е крокодил, който е по-близо до кануто, но Ал Кайда не е изчезнала. В дългосрочен план, тази терористична организация е по-устойчива от ИД и остава основен проблем."

Лидерите на ИД морално подготвят своите последователи за окончателното поражение на самопровъзгласилия се "халифат". В пропагандни съобщения не се отхвърля възможността, че останалите крепости ще паднат един ден и бунтовниците трябва да продължат да действат от нелегалност.

Станете почитател на Класа