"Зелени финанси", ключовият въпрос на срещата на върха на Г-20

  • Според програмни документи на годишната среща на върха на Г-20, основните теми на дискусията ще бъдат пресечната точка на околната среда и на финансовия пазар, съобщава вестник Комерсант. Представители на Европейския съюз заедно с анализаторите на Световната банка са загрижени за бавния растеж на световната икономика и възнамеряват да обсъдят по-нататъшното премахване на търговските бариери, докато Китай стои зад "зелената финанси" , предназначени за набиране на средства за екологични проекти.

    Срещата ще се проведе на 4 и 5 септември в китайския град Ханджоу, който е домакин на събитието за първи път в своята история. Темата на срещата е "Изграждане на здравословна, последователна, новаторска и всеобхватна глобална икономика".
  • Цзинпин призовава страните от Г-20 да се откажат от риториката на Студената война.
    Анализаторите Международния валутен фонд (МВФ) са подготвили доклад за перспективите за глобален икономически растеж. Документът описва отново проблема за глобалното неравенство и бавен икономически растеж (около 1.5%), който се обяснява с демографията (застаряване на населението) и спадане на инвестициите, с ръст на дълга в корпоративния сектор.

    През последните години, общият процент на вноса на стоки и услуги се забавя поради забавяне на либерализацията на търговията и растежа на протекционистки мерки в рамките на държавите. Преди две години на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн лидерите се споразумяха за програма от реформи, които да ускорят растежа на икономиката до два процентни пункта през 2018 г., но това вероятно няма да се случи, се казва в доклада.

    Според МВФ, за да се ускори растежът, е необходимо да се въведат специфични структурни реформи за по-систематичен обмен и намаляване на пречките пред навлизането на фирми в нови пазари. Причините за тези структурни реформи са: светът е взаимосвързан и се нуждае от прозрачна финансова система (което предполага международния обмен на данъчна информация) и стимулиране на преките инвестиции. В допълнение, МВФ предлага да се обсъди инвестициите за подкрепа на учебните програми -за подобряване на човешкия капитал и разпространението на прогресивна данъчна система.

    Китай включи в дневния ред на срещата темата за "зелени финанси", за финансирането на зелените технологии и пестенето на енергия от държавата или от приходите от "зелените облигации“.

    Тази инициатива се разработва активно през последните три години, особено в Китай и Индия. Според Европейската банка за възстановяване и развитие през 2013 г. в света са били издадени "зелени облигации" за 10 милиарда долара, а през 2015 г. за 40 милиарда.

Станете почитател на Класа