Изборите в Германия може да се превърнат в "политическо земетресение"

  • Ако последните оценки на много социолози са верни, неделните избори за Ландтаг ( Местен парламент) в региона на Мекленбург-Предна Померания, може да донесат резултата на "малко политическо земетресение", гласи една аналитична статия.

    Според изследвания публикувани от списание "Цицерон", евроскептичната партия Алтернатива за Германия (AFD) в неделя може да победи Християндемократическия съюз (ХДС), воден от Ангела Меркел. Както се очаква, според проучването, най-много гласове, ще вземе Социалдемократическата партия (SPD).

    През изминалата година Германия е в необичайна ситуация. От август 2015 започва миграционната криза, която досега не е намерила решение. В допълнение, след трагичните събития в Бавария, Франция и Белгия, правителството прие по-строги мерки за сигурност.

    Три германски провинции вече са провели избори за Ландтаг: Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц. Резултатът показва, че политическата ситуация се променя: гласовета от партията на Меркел преминават към партията "Алтернатива за Германия", която набира популярност.

    Според експерта от Свободния университет в Берлин, Хайо Функе, във федералната провинция Мекленбург-Предна Померания има много радикални политически асоциации, които са враждебно към чужденци и имигранти, както и голям брой на неонацистки организации.

    Според проучването, проведено от института Инса, изборите ще бъдат спечелени от Социалдемократическата партия (SPD) с 28% от гласовете, втора ще бъде AFD с 23%, а партията на Ангела Меркел ще получи само 20%.

Станете почитател на Класа