Съветник на Нетаняху: "Изкореняването на ислямската държава е стратегическа грешка"

  • Западът не трябва да унищожи ислямската държава, а да я отслаби, защото по този начин ще "подкопае привлекателността на халифата сред радикалните мюсюлмани, ще държи бунтовниците заети и ще възпрепятства Иран да търси регионална хегемония“ казва Ефраим Инбар, директор на Беса - център за стратегически изследвания на университет Бар-Илан (Тел Авив) в "Израел Hayom".
  • Директорът на Беса, влиятелен учен, който извършва консултиране за правителството на Израел, израелската армия и НАТО, показва, че премахване на джихадистката група би било "стратегическа грешка".

    "Ислямската държава е магнит за радикални мюсюлмани по целия свят. Тези доброволци е лесно да бъдат идентифицирани и това спестява работа на разузнавателните служби", каза Инбар, добавяйки, че ако ИД бъде победена, тези индивиди " ще се завърнат в своите страни и ще причинят проблеми."

    Освен това, той твърди, че ако "ИД изгуби контрол над територията си, ще преориентира енергията за защита и управлявление на държавата към организиране на повече терористични атаки извън нейните граници и ще предприеме терористична диаспора, която би могла допълнително да радикализира имигрантите мюсюлмани на Запад. "

    "Само стратегическата лудост, която преобладава във Вашингтон, може да помисли за увеличаване на мощността на оста Москва-Техеран-Дамаск, чрез сътрудничество с Русия срещу ислямската държава, ще е положителен резултат. Недоволството на Запада от бруталността и неморалността на ислямската държава не следва да заблуждават стратегическата яснота", добавя той.

    "Стабилността не е ценност сама по себе си, но е желателна, само ако тя служи на нашите интереси." В този смисъл, Инбар критикува поражението на терористичната организация като "насърчаване на иранската хегемония в региона и администрацията на Обама е легитимирала Иран като отговорен участник борбата с ИД за да оправдае ядреното споразумение с Иран“.

Станете почитател на Класа