Путин: "Русия не търгува с територии"

  • Руският президент Владимир Путин, в интервю за Bloomberg, каза че териториалният спор за Курилските острови между Русия и Япония, се появил в резултат на Втората световна война и не подлежи на преразглеждане.

    "Ние не търгуваме с територии", каза Путин, когато бе попитан дали Москва ще бъде готова да се откаже от един от Курилските острови, за да се стигне до политическо решение и по-голямо икономическо сътрудничество с Токио. Въпреки това, той добави, че ключът към решаването на този спор ще бъде мирен договор с Япония.

    Русия и Япония не са подписали мирен договор след съветско-японската война от 1945 г. Де факто, този конфликт приключи, когато представители на Токио подписали акта за безусловна капитулация , Формално състоянието на война между СССР и Япония, приключи през 1956 г. с обща декларация, подписана в Москва.

  • Путин добави, че въпросът за Курилските острови е "вероятно" да бъде разгледан на срещата в с японския премиер Шиндзо Абе, в град Владивосток, Далечния Изток на Русия. Също така, президентът каза, че Москва е готова да направи "компромис, в който нито една от страните да не се чувства победен или победител."

    От друга страна, когато интервюиращият шеговито попита дали Русия би желала да предаде суверенитета на Калининградска област, президентът предупреди, че това ще "отвори кутията на Пандора".

    "Ако някой е готов да преразгледа резултатите от Втората световна война, да го обсъдим, но не само Калининград, а и всичко останало, през земите на Източна Германия, украинския Лвов, който е бил част Полша, в Унгария, Румъния и т.н. ", заключи руският лидер.

Станете почитател на Класа