Коя е най-страховитата жената за Ислямска държава?

  • Рита Кац е на 53 и има четири деца. Тя е родена в Ирак, тя е еврейка и живее в САЩ, въпреки че точният й адрес е неизвестен. И не е чудно, защото за "жената, от която най-много се бои Ислямска държава" би било твърде опасно да разкрие мястото, където живее, казва журналистката Сара Поло в статия за El Mundo.

    Според нея Кац е първият човек, към когото службите за сигурност на САЩ се обръщат когато има терористично нападение, защото тази шпионка успява да проникне там, където другите не успяват: в самите терористични мрежи.

    Кац е родена през 1963 г. в Ирак в богато еврейско семейство. Като дете, баща й е бил обвинен от правителството на Саддам Хюсеин в шпионаж за Израел и публично екзекутиран. Кац трябвало да избяга от Ирак с майка си, братята и сестрите.

    Няколко години по-късно, когато е на 17, тя намира снимката от екзекуцията на баща си в библиотеката на парламента на Израел и решава да започне нов живот: на "ловец на терористи", както е била наречена в биографията й, публикувана през 2003.
    Започва кариерата си чрез инфилтриране в ислямска фондация. Тя присъства на срещи в продължение на месеци, представяйки се за мюсюлманка, облечена в бурка и с рекордер маскиран като бременния й корем. Тази операция дава резултат във вълна от нападения на ФБР в различни ислямски фондации в САЩ.

    Сега Кац все още "лови" терористи чрез интернет. През 2002 г. създава SITE Intel Group, частна разузнавателна агенция, която се позиционира като "водеща в света неправителствена анти-терористична организация."

    Успехът на организацията, се дължи на факта, че агентите й подобно на своята основателка, произхождат от арабските страни, разбират културата и говорят езика, което им помага да проследят терористи в социалните мрежи.

Станете почитател на Класа