Всички обясняват каква криза е във Венецуела, да чуем какво казва президента на страната

Наследникът на Чавес обвини предприемачите и бизнесмените, че водят икономическа война. Призова ги да спрат „да реват" за долари.

Мадуро обяви, че „е време революцията да се радикализира". Затова всички фабрики, които са спрели производство, ще бъдат „окупирани от народа" и собствениците им ще отидат в затвора.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро в остра реч, излъчена по медиите, атакува предприемачите и бизнесмените, затова че водят икономическа война, и настоя да спрат „да реват" за липсата на долари. Ситуацията в южноамериканската страна е крайно критична: след като беше въведено извънредно положение преди 60 дни, напрежението продължава да ескалира с демонстрации срещу купонната система за храна, гориво и медицинска помощ, която действа от януари тази година.

Опозицията е събрала 1,8 милиона подписа в петиция с искане за оставка на Мадуро. Противниците на кабинета обвиняват Националния избирателен съвет, че не задейства процедурата по удостоверяване истинността на подписката, за да попречи на провеждането на референдум преди края на годината.

В речта си Мадуро добави, че всички фирми във Венецуела „трябва да работят, и щом капиталистите ги изоставят, тогава народът ще ги вземе". Не за първи път властите предупреждават предприемачите, че в случай на спиране на дейността, работниците ще възобновят производството. Още на 26 април бе направено подобно изявление. Според наследника на Чавес, спирането на производството е „тежко престъпление когато държавата се намира в кризисно положение".

Предупреждението бе отправено след като „Емпресас Полар", водещ производител на храни в страната, заяви, че до края на април ще блокира работата в предприятията, произвеждащи бира, поради липса на суровини и чуждестранна валута за покупката им. Частният сектор многократно се оплаква, че дълговете на държавата към международни доставчици са парализали производството. Но властите отричат обвиненията и твърдят, че е обратното – виновни за спирането на производството са собствениците на фирмите, опитващи се да дестабилизират страната. Точно това правителството нарича „икономическа война".

Станете почитател на Класа