Отлагат предсрочните избори в Македония

Македонският опозиционен лидер Зоран Заев изрази увереност, че парламентарните избори, които трябваше да се проведат в началото на юни, няма да се състоят, а разпуснатият парламент скоро ще се събере отново. В интервю за AFP Заев посочи, че насрочените за 5 юни предсрочни избори трябва да бъдат отложени, докато не се създадат условия за свободен и честен вот. Той изрази мнение, че това може да се случи през есента.
„Знам, че изборите няма да бъдат на 5 юни“, посочил е Заев, като се е аргументирал с разговорите, които текат между представители на международната общност и политическите партии в страната. „Всички знаем, че изборите ще бъдат отложени“, добавил е Заев след среща със специалния пратеник на Германия Йоханес Хейндел, който помага за разрешаването на политическата криза в Македония.
Три от четирите основни партии в Македония – СДСМ, ДСИ и ДПА, решиха да не участват в предсрочните избори и бойкотираха вота, като не внесоха листи с кандидатите си в Държавната избирателна комисия.
Политическата криза, която парализира балканската страна от 2 години, се влоши на 12 април, когато президентът Георге Иванов помилва над 50 души, които са заподозрени в скандал с незаконно подслушване и корупция.
Брюксел изрази съжаление, че продължаващата политическа криза в Македония отдалечава страната от евроатлантическите й стремежи. „Комисията установи, че до вчерашния краен срок няколко партии не са подали листите си с кандидати в Държавната избирателна комисия. Не виждаме дори минимални условия за честни избори на 5 юни 2016 г., които може да бъдат признати от международната общност“, заявил е говорител на ЕК.
„Власти, които допускат избори при отсъствието на три големи политически партии, не могат да бъдат надежден партньор на международната общност. Затова Комисията призовава всички политически лидери и властите да предприемат решителни стъпки за разрешаването на ситуацията. Също така ЕК призовава лидерите незабавно да се справят с продължаващите проблеми с върховенството на закона. В особено голяма степен това се отнася до необходимостта за оттегляне на президентската амнистия“, се казва в изявлението.

Станете почитател на Класа