Германия постигна отрицателни цени на енергията през уикенда

  • За всички критици, които казват, че една страна не може да получават 100 процента от енергията си от възобновяеми източници, Германия предлага опровержение. Страната е влизала в заглавията за използване на възобновяема енергия и преди, но през миналия уикенд, тя генерира около 87 процента от своята енергия от възобновяеми източници! Електрическите доставчици всъщност ефективно платиха на потребителите за да консумират енергия.

    Това беше една прекрасна пролетна неделя - слънчева и ветровита - и около един следобед страната е получавала толкова много енергия от вятър, слънце, биомаса и водноелектрически централи, че цените на електроенергията са станали отрицателни числа. От консумирани 63 GW, 55 GW идват от възобновяеми източници. С новите вятърни електроцентрали, които излизат на сцената скоро, вече може да се каже, че Германия ще успее да достигне целта си за 100% възобновяема електрическа енергия до 2050 г.

    За съжаление някои части на енергийната система не реагират достатъчно бързо, така че, докато газовите електроцентрали са били спрени, въглищните и ядрени централи продължаваха да работят. Тежките електрически потребителите като леярни и рафинерии получиха пари, за да продължат да смучат енергия.

    Agora Energiewende съобщи, че през 2015 г. Германия е получила 32,5% от цялата енергия от възобновяеми източници, в сравнение с 27.3% година по-рано. Мозъчният тръст прогнозира, че Германия може да се отърве изцяло от въглищата до 2040 г.

    Съседни страни като Дания също се движат към използване изцяло на възобновяема енергия. Дори и сега, датските вятърни турбини често създават повече енергия, отколкото е необходимо, и страната е в състояние да я продава на Германия, Норвегия и Швеция.

Станете почитател на Класа