Американците смятат, че те са победили Хитлер и СССР "просто помогнал"

  • В САЩ победата във Втората световна война е запомнена като собствена победа, а Червената армия е действала "като помощник", пише The Washington Post.

    Въпреки това, годишнината от победата над нацистка Германия минава почти незабелязано в тази страна, докато в Русия остава един голям празник, честван надлъж и нашир в страната, тъй като почти няма семейство, което да не е засегнато от войната.

    За разлика от САЩ, които след японското нападение над Пърл Харбър до голяма степен са защитени от атаки от Тихия и Атлантическия океан, по време на Втората световна война Съветският съюз се е намирал в състояние на обсада, след нацистката инвазия през 1941 г. Впоследствие, Червената армия достига до Берлин и играе ключова роля в свалянето на Адолф Хитлер.

    Човешките загуби на Съветския съюз са огромни. Според повечето историци, СССР са загубили между 27 и 28 милиона души. И поколението на възрастните руснаци все още имат болезнени спомени от глад и страдания по време на войната.

    Спомените на руснаците се концентрират върху собствените им жертви, се казва в статията, така че истинското значение на празника не е във военните паради, а в нещо много по-лично, като впечатляващата грандиозна манифестация „Безсмъртният полк“ с портрети на героите– участници във Великата отечествена война, както я наричат в Русия.

Станете почитател на Класа