"Атлантида" излиза от водите на Нил

  • Обекти от два потънали града, намерени по бреговете на Египет, ще бъдат събрани, така че обществеността да може да им се наслаждава в изложба в Британския музей (London, UK), съобщава "The Telegraph".

    Франк Годио, френски подводен археолог, открил в река Нил през 2000 г. останките от "египетската Атлантида", градовете Тонис-Хераклейон и Канопус, потънали преди повече от 1000 години в Средиземно море.

    Сега ще се проведе първата голяма музейна експозиция, посветена на подводната археология, която според създателите си, "преобрази нашето разбиране" за гръцката и египетската история.

    Изложбата, която ще се проведе от 19 май до 27 ноември ще включва повече от 200 добре запазени находки от древните градове, включително гранитната 5.4 метра висока фигура на бог Хапи и статуя на гръцката богиня Изида, на 1200 год.

    Изчислено е, че до този момент са установени само 5% от потъналите обекти. И по отношение на размера на областта на научните изследвания, изследователят каза "Помпей е много малък град".


Станете почитател на Класа