Най-важното за руския космодрум Восточний

На 28 април се състоя първият старт на ракета носител от Руския космодрум Восточний. Дискусиите по създаването на нов космодрум започнаха през 2007 г., и пет години по-късно започва строителството. След близо четири години на работа, стартовата площадка на Союз накрая е готова. Как бе избрано мястото? Защо този космодрум е толкова необходим за Русия? Ето отговорите.
Според документи на Роскосмос, космодрумът Восточний е построен, за да "гарантира независимост на космическите дейности и за извършване на приоритетни задачи по националната сигурност на руска територия", т.е. без да се разчита на Казахстан, където се намира Байконур. Русия няма намерение засега да се откаже от площадката за излитане в Байконур, но за да използва Байконур, Русия плаща на Казахстан $ 115 милиона годишно.
Създаването на нов руски космодрум бе оповестено в началото на 2007 г. от тогавашния директор на Федералната космическа агенция на Русия, Анатолий Перминов. През лятото на същата година правителствена комисия започна своята работа, за да избере място за бъдещ космодрум. Достъп до морето за доставянето на товари за търговските стартове, отдалечаване от сеизмична активност, накараха Държавната комисия да избере локацията в близост до града на Циолковски. Важен е и аргументът, че носещи ракети, изстреляни от тази точка, летят над океана, без да е необходимо да навлизат във въздушното пространство на други страни. Друг аргумент в полза на региона Амур бе развитата мрежа от пътища и железопътни линии, голямото количество електрическа енергия, произведена в района и близостта до няколко пристанища.

Роскосмос оценява стойността на инфраструктурното строителство на космодрума Восточний на 120 милиарда рубли (1.805 милиарда долара), а общата стойност на проекта е около 180 милиарда рубли (2.780 милиарда долара ). Владимир Путин заяви, че "от космодрума Восточний зависи не само бъдещето на Русия, но и бъдещето на световната космонавтика. "

Станете почитател на Класа