Най-негостоприемното място на Земята

  • Една група от изследователи от Europlanet са декларирали пустинята Данакил в Етиопия, като едно от най-опасните и негостоприемни места на нашата планета, съобщава научната общност на своя уебсайт.

    Данакил е уникално място, на 100 метра под морското равнище в район в близост до границата между Етиопия и Еритрея, известен като "извънземната долина". Визитната й картичка са красиви пейзажи с различни цветове, заобиколени от въздух, замърсен с хлор и сяра, води достигащи до 90 ° C с отровни съставки.

    Въпреки лошите условия за живот, най-малко три екосистеми микроорганизми са успели да оцелеят в това невероятно място и може да ни дадат представа за живота на други планети.

    Поради неблагоприятните условия, досега там не е имало никакви научни изследвания, посветени на тези форми на живот, нещо, което Европейската изследователска група се надява да започне сега.

    Целта на изследователската група Europlanet включва подробен анализ на химическия състав на водата и камъните и ДНК на микроорганизмите, които ги обитават.

Станете почитател на Класа