Нова грижа за Пентагона: руската свръхзвукова ракета Циркон

  • Пентагонът е много загрижен от нов проект на Русия, която планира да започне масово производство на свръхзвукова крилата ракета, която е в състояние да преодолее почти всяка система за противоракетна отбрана, съобщава списание The National Interest.

    Според изданието, Москва е навлязла в заключителния етап на тестване на свръхзвуковата ракета 3M22 Циркон, летяща със скорост пет или шест пъти скоростта на звука и чието масово производство ще започне през 2018 г.

    Първите носители на тези оръжия са атомните крайцери Орлан, Адмирал Нахимов и Пьотр Велики клас, най-мощните надводни кораби на руския военноморски флот, които в момента са в процес на модернизиране. Руските подводници пето поколение, проект "Хъски", също ще включат тези свръхзвукови крилати ракети във въоръжението си.

    Подробните характеристики на Циркон не са известни, но източници съобщават за обхват 400 км и "огромна скорост", което означава, че ще бъде изключително трудно да бъдат прихващани с текущата технология на противоракетната отбрана. В допълнение, има шансове Циркон да имат и въздушна версия, която ще се монтира на бомбардировачите Ту-160 и новите стелт стратегически бомбардировачи Туполев PAK-DA, което "би била опасна заплаха за САЩ и техните съюзници от НАТО "твърди публикацията.

    Пентагонът също разработва свръхзвукови ракети, но те "са далеч от етапа на производство и функциониране", заключава списанието.

Станете почитател на Класа