Това е страната, която декриминализира всички наркотици

През 2000 г., Жоао Гуляо, лекар специалист по терапии срещу пристрастяване, инициира нетрадиционен национален план по наркотиците в Португалия. Оттогава бе декриминализирано притежаването на всички наркотици, от марихуана до хероин, през амфетамини и кокаин.
Борбата срещу наркотиците в страната се извършва от друга гледна точка: тези, които са арестувани за притежаване на тези вещества се явяват пред така наречените "комитети за сдържане", съставени от психолози, юристи и социални работници. Въпреки това, наркотиците, все още са незаконни и тези, които се занимават с трафик и разпространението им може да бъдат, осъдени и хвърлени в затвора.

Въпреки, че тази политика отприщи тогава голяма полемика, след 16 години Португалия се превърна в пример в областта на правото анти-дрога, на основа на прилагането на мотивационни терапии, деинтоксикация, групови терапии и преквалификация за наркомани.
В момента демонстрираните от системата резултати са изненадващо положителни: експоненциално намалява не само консумацията на наркотици, но също така и скоростта на ХИВ инфекции и смъртните случаи от свръхдоза с цели 80%.
По този начин, дрогата е по-малко стигматизирана и обществото възприема наркомана като потребител, а не като престъпник. На специалната сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации за глобалната политика по наркотиците, проведена в Ню Йорк миналата седмица, португалският лекар е поканил нациите да разгледат този модел, като се вземат предвид специфичните особености на всяка страна. Не трябва да се забравя, че забраната може да бъде идеалният начин да се увеличи цената на черния пазар и да се засили властта на престъпните организации, които го контролират, без да се предоставя реално решение на проблема.

Станете почитател на Класа