Как данъчните убежища засягат всички

  • Прословутите "документи от Панама" само показаха една обща финансова практика. Въпреки това, ефектът който предизвиква отклоняването на средства към данъчните убежища досега не е описан подробно. Статия от британската неправителствена организация Oxfam, разкрива ролята на този бизнес в разширяващата се пропаст между богати и бедни.

    Според доклада, световната икономика е удвоила стойността си през последните 30 години, достигайки 78 трилиона долара. Проблемът е, че около 8% от тази стойност (7,6 трилиона долара), са скрити в данъчни убежища. За да получите представа, сумарният БВП на Германия и Обединеното кралство е по-малко от тази цифра.

    Ако тези капитали останат в техните страни на произход, над 190 000 милиона долара годишно под формата на данъци ще бъдат на разположение на правителствата по целия свят.
    Тези несъбрани данъци, компрометират публичните бюджети като предизвикват съкращения на средствата за медицина и образование и увеличаване на данъците, което засяга най-бедните сектори.

    Друг проблем е, че девет от десет фирми анкетирани от Oxfam, имат присъствие в данъчни убежища. По-голямата част от това богатство се управлява само от 50 големи банки. През 2014 г., около 500 милиона са "инвестирани в лобизъм" само във Вашингтон, в защита на интересите на тези групи.

    Данъчните убежища, според организацията, са начин за легализиране растежа на финансовата пропаст между богати и бедни в целия свят, ограничаване на разпределението на богатството в полза на цялото общество, а не само на избрана група от физически лица.

Станете почитател на Класа