Под претекст за зоната за сигурност, Турция иска да анексира част от Сирия

  • Под претекст за създаване на зони за сигурност, Турция възнамерява да анексира част от Сирия, казва ръководителят на Института на Шанхайската организация за сътрудничество на страните от Общността на независимите държави, военният експерт Владимир Евсеев.

    Във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу, заяви, че Анкара и Вашингтон са постигнали споразумение за разполагане през май близо до сирийската граница на ракети Himars, чиито обхват е 90 км. Така, Турция се надява да атакува по-ефективно град, разположен в северната част на Сирия и да създаде безопасна зона по протежение на 98 километра от граничната зона.

    "Турция е обсебена от тази зона за сигурност от известно време. Ясно е, че това, което тя иска, не е да се създава зона за сигурност, а да заеме част от сирийската територия. Тяхната мотивация е напълно ясна" каза Евсеев.

    Военният експерт казва, че САЩ ще дадат Himars на Турция, само ако с тях ще оперира американски персонал. "САЩ искат да угодят на турците и да не провокират ситуацията. Затова разполагането на тези ракетни системи с американски служители, от една страна ще изпълни задълженията за сигурността на Турция и, от друга страна, не ще позволи на Турция да използва тези системи без американски санкции. Това е играта ", обяснява той.

    Също така, Евсеев смята, че Турция възнамерява да използва тези няколко ракетни установки като елемент на натиск върху кюрдите, а не за борбата срещу терористичната организация Ислямска държава. Според него, "САЩ няма да позволят да се използва системата срещу цивилното население.“

Станете почитател на Класа