Странните изключителни права на Елизабет II

  • На 21 април Елизабет II, кралица на Обединеното кралство, отбеляза своята 90-та годишнина. За разлика от обикновените хора, кралете на тази страна празнуват два пъти рождени дни вяка година. Официалният рожден ден се празнува в събота през юни, в зависимост от времето, традиция, създадена именно по климатични причини, тъй като през лятото вали по-малко. Освен това кралицата има още няколко изключителни права:
    Кралица Елизабет II не разполага с паспорт или шофьорска книжка, което, обаче, не й пречи да пътува или да шофира колите си, също без регистрационни табели. Не е изненадващо, защото всички тези документи се издават във Великобритания в името на кралицата, т.е. на самата нея.

    Личен банкомат. Намира се на партерния етаж на Бъкингамския дворец, резиденцията на кралицата. Това е банкомат на ексклузивната банка Coutts, която приема само много известни и богати клиенти, като британското кралско семейство.

    Безнаказаност пред закона. Както с официални документи, арестите и съдебното производство се правяти в името на Кралицата, така че тя не може да "арестува себе си". Нито пък трябва да плаща данъци, въпреки че го прави доброволно от 1992 г. насам.

  • Личен поет. Кралицата се радва на услугите на личния си поет, почетна позиция, която до 2019 г. се заема Карол Ан Дъфи. В "заплатата" на личния поета е включен и барел шери.

    Лебеди, делфини, китове и есетрови риби. Предполага се, че на Кралицата принадлежат всички лебеди на Темза и всички делфини, китове и риби есетрови риби в рамките на 5 км около британското крайбрежие.
  • И още много други ...Технически, кралицата може да разпусне правителството на Австралия или парламента на Канада, но не може да бъде избрана за член на Камарата на общините в британския парламент, нито пък може да се прехвърли в друга религия.

Станете почитател на Класа