Грешката в борбата срещу затлъстяването

  • Преди няколко десетилетия, наситените мазнини претърпяха монументално поражение от захарта. По това време учени и диетолози първо в Съединените щати, а след това в други части на света, осъдиха мазнините като основни причинители на затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания, пише Иън Лесли в студия за "Гардиън". Но хората ядат тлъсто месо от край време и въглехидрати от преди 10000 години, когато е измислено селското стопанство, а чистата захар е част от нашата диета само в продължение на 300 години.
    Идеята в сила е, че прекомерната консумация на наситени мазнини в храни като червено месо, сирене, масло и яйца, повишава нивото на холестерола, който коагулира вътре в артериите, пречи на притока на кръв и кара сърцето да си увеличи размера. В допълнение, ако консумираме мазнини, ние дебелеем.
    Години по-късно, въпреки че хиляди хора, искащи по-здравословен хранителен режим промениха диетата си, сърдечно-съдовите заболявания станаха епидемия и процентът на хората с наднормено тегло нарастна застрашително. През 1972 г. известният британски учен Джон Юдкин посочва в изследването си "Чиста бяла и смъртоносна", че захарта е била основната причина за затлъстяването, сърдечните проблеми и диабета, като същевременно гарантира, че яденето на мазнини не е вредно. На Джон Юдкин този документ му коства кариерата и репутацията, а другите изследователи са загубили желанието да се развие тази идея.
    Сега, когато се случиха проучванията на апологетите на мазнините и холестерола и тези за негативните ефекти от захарта, човек се чуди защо учените не само не предвидиха епидемията от затлъстяване и проблеми със здравето, свързани с нея, но, дори я утежниха с погрешни и необосновани идеи.

Станете почитател на Класа