Мути губи позиции в Германия и в чужбина

Федералната канцлерка Ангела Меркел, която се бори за своето оцеляване, получи торта. През 2016 г. в Германия ще се проведат избори в пет федерални провинция, включително за Ландтаг на Баден-Вюртемберг. Лидерът на ХДС Меркел посети предизборно събрание на своята партия в Радолфзел. И тук я чакаше изненада! Скъпият берлински гост беше посрещнат с вишнева торта Шварцвалд. Рецептата за нейното приготвяне неотдавна чества своя 100-годишен юбилей. Тортата се смята за визитната картичка на Шварцвалд. Малко сладост в потока от горчиви новини. В последно време фрау канцлерин е подложена на жесток натиск от своите опоненти и съпартийци заради серията от допуснати грешки във външната и вътрешната политика. Тя е критикувана и от свои, и от чужди заради това, че допусна Германия да бъде наводнена от над милион мигранти за последната година. Анализаторите отбелязват, че Меркел губи съюзници и рискува много скоро да остане сама... Но засега може да се радва на своето сладко изкушение.

Положението на Меркел на международната сцена също се клати. На провелата се през почивните дни в Мюнхен международна конференция по сигурността френският премиер Манюел Валс обяви, че неговата страна отхвърля германската бежанска политика. Франция не иска да приема допълнителни бежанци, Париж е и против плана на Меркел за разпределяне на бежанците във всички страни-членки на ЕС. Така Меркел загуби и последната си надежда, че по този въпрос има поне един силен съюзник в ЕС, отбелязва в анализ ДВ.

В същото време вчера страните от Вишеградската четворка – Унгария, Чехия, Словакия и Полша – се събраха в Прага, за да обсъдят охраната на европейските граници с България и Македония. За тях идеята на германската канцлерка за разпределение на бежанците в страните от ЕС е истински кошмар. Те отхвърлят и плана, според който ЕС ще приема бежански контингенти директно от Турция, която би трябвало да спира търсещите убежище по пътя им на север. Според словашкия външен министър Мирослав Лайчак, "контингентите само ще засилят привлекателността на ЕС за бежанците". Като цяло правителствата не Полша, Чехия, Унгария и Словакия обвиняват за актуалната ситуация най-вече Ангела Меркел. "Каниш гости и когато видиш, че те ти идват малко в повече, просто чукаш на вратата на съседите и ги молиш да се погрижат за тях", гласи саркастичният коментар на словашкия премиер Роберт Фицо, цитиран от ДВ. Четирите страни от Вишеградската група не желаят да влизат в ролята на тези съседи. Затова и те са решили сами да се справят със ситуацията - като затворят "балканския маршрут". /БГНЕС


Станете почитател на Класа