Саудитска Арабия: "Русия не може да спаси сирийския президент Башар Асад"

  • Русия няма да спаси сирийския президент заяви на пресконференция в Рияд в неделя министърът на външните работи на Саудитска Арабия, Адел ал Джубейр, цитиран от АФП.

    Той каза, че сирийският президент Башар ал Асад търси подкрепата и на други страни, включително Иран, но "без успех". Ден по-рано, пред Си Ен Ен в рамките на Международната конференция за сигурност в Мюнхен той заяви, “Ние ще направим всичко по силите ни, за да се гарантира, че политическият процес работи. И ако не проработи, това ще се дължи на упоритостта на сирийския режим и неговите съюзници. Тогава няма да има друг избор, освен да се свали Башар Асад със сила. "

    Саудитска Арабия и Турция са страните, които оказват натиск върху сирийската опозиция да се оттегли от мирните преговори в Женева, което ги проваля де факто. По този начин, Рияд и Анкара реагират на напредването на правителствените сили към най-големия град на Сирия, Алепо, пише The Wall Street Journal.

    Саудитска Арабия многократно изрази готовността си да изпрати в Сирия свои въоръжени сили. След като участва в конференцията в Мюнхен, турският външен министър Мевлют Чавушоглу, каза, че Турция и Саудитска Арабия може да поставят началото на наземна операция срещу Ислямска държава в Сирия.

Станете почитател на Класа