Индия - новият Китай?

  • Индия се утвърди като една от икономиките с най-високи темпове на растеж в света, след като бе обявено, че през последното тримесечие на 2015 г. БВП е нараснал със 7,3%. Предвижда се до края на финансовата година, на 31 март, годишният икономически растеж да бъде 7,6%, - най-висок резултат за пет години.

    По този начин, Индия изпревари Китай, който за същия период записва ръст от 6,9% - най-нисък за последните 25 години. "Със забавянето в Китай, Индия със сигурност печели победа от гледна точка на по-добри темпове на растеж", каза Петър Буквар, пазарен анализатор, цитиран от CNBC.

    Един от основните фактори в този безпрецедентен растеж на третата по големина икономика в света, е спадът в цените на петрола. Индия е нетен вносител на петрол, и по-ниските цени ще помогнат за намаляване на инфлацията.

    Друг важен фактор е демографията, тъй като половината от нейното население от 1,200 милиона души са на възраст под 25 години. Очаква се, че до 2020 г., Индия да стане най-младата нация в света, което означава не само повече труд, но и по-голям потребителски пазар.

    Въпреки това, някои анализатори са скептични по отношение на тези резултати. Факт е, че през миналата година, Централното бюро по статистика ревизира своят метод за изчисляване на БВП, увеличавайки доходите за 2013-2014 година от 4.7 на 6.9 на сто, а някои икономисти смятат, че сегашният растеж е преувеличен.

    "Някои наблюдатели смятат, че цифрата е надута и сектори като информационните технологии се развиват бурно, докато други основни, като селското стопанство и промишленото производство не работят. С други думи, индийската икономика може да изглежда по-добре на хартия, отколкото, както я виждат много индийски граждани ", казва Йон Бланк, политолог в RAND Corporation.

Станете почитател на Класа