Американската марина учи отново навигация по звездите

С напредъка на технологиите за глобално позициониране, като GPS или GLONASS, зависимостта на хората, които използват тези системи се увеличава. Използването на навигация за кола, за да стигнете до точното място или приложения за таксита, които откриват местоположението на клиента, става все по-често. Така, ако технологията сгреши или бъде компрометирана, нашите планове може също да бъдат засегнати.

Но залозите са значително по-високи, когато се пилотира боен самолет или самолетоносач, ето защо Военноморската академия на САЩ е решила да започне отново да учи моряците да навигират по звездите.

Като се има предвид, че хакерите стават все по-ефективни при проникването в компютърни мрежи, ВМС на САЩ се страхуват, че техните компютри могат да бъдат обект на кибератаки, които да направят безполезни тези жизненоважни системи, съобщава The Washington Post.

"Ние се отдалечихме от небесната навигация, защото компютрите са гениални", казва Райън Роджърс, вицепрезидент на отдела за навигация на Академията. "Проблемът е, че ни трябва и вариант В."

Като се има предвид факта, че небесната навигация все още изисква използването на секстант, компас и карта, това изглежда малко демоде, но пък е напълно сигурно и недостъпно за хакване.

Според най-голямата авиационна асоциация на САЩ, Асоциацията на пилотите и собствениците на самолети (AOPA), добре обучен традиционен навигатор може бързо да се изчисли данни по ззвездите, за да заведе самолет или кораб почти навсякъде, с допустима грешка от две минути.

Станете почитател на Класа