Русия: " Наземната операция в Сирия ще бъде война в най-пълния смисъл на думата"

  • "Никой не се интересува от нова война, а сухопътна операция в Сирия ще бъде една дълготрайна война в най-пълния смисъл на думата, ", заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за Euronews.

    Руският премиер отново призова другите страни да "не плашат" с разполагане на сухопътни войски в Сирия. "Това са празни думи", каза той.

    Според Медведев, ако Вашингтон "иска война в най-пълния смисъл на думата, може да организира наземни операции и всичко останало." Според руския премиер, Русия ще взема решения по операциите на руските ВВС в Сирия, в зависимост от развитието на събитията. Той отбеляза също, че Русия ще вземе решение за военни действия в Сирия в съответствие с националните си интереси и споразуменията с Дамаск.

    "Русия е готова да възобнови диалога с ЕС и САЩ", заяви също Медведев, „въпреки, че Западът трябва да предприеме първата стъпка."

    Говорейки по време на Международната конференция за сигурност в Мюнхен, руският премиер предупреди за риска от сухопътна операция в Сирия. За изпълнение на резолюцията на ООН относно нормализирането на сирийския проблем, най-важното е сътрудничеството в областта на разузнаването между руската армия и САЩ, каза той.
    Сирийското писмо, изпратено до ООН, съобщава, че колона от 12 товарни автомобили, оборудвани с картечници са нахлули в Сирия през границата с Турция. Според Дамаск, около 100 въоръжени мъже, очевидно войници и наемници от Турция, са били в камионите.

    Освен това, правителството на Сирия назова турските атаки срещу сирийската армия “директна помощ за терористите”.

Станете почитател на Класа