Аржентинка е водеща на проекта, открил гравитационните вълни

  • "Монументално откритие!“ Така д-р Габриела Гонсалес е определила резултатите от проекта, който доведе до откритието н а гравитационните вълни, предсказани от Алберт Айнщайн в началото на ХХ век. Въпреки това, експертката се съмнява, че това е "революционно" събитие, защото "това е нещо, което се очакваше да бъде открито." В допълнение, въпреки, че целият свят говори за работата й, тя казва, че целта й не е да спечели Нобелова награда.

  • Родена в град Кордоба Аржентина, Гонзалес учи физика във Факултета по математика, физика и астрономия (FAMAF) на Националния университет на Кордоба (UNC). След това заминава за САЩ, където продължава следването си в ЕУниверситета Сиракуза, преди да се премести в Бостън и да работи в Масачузетския технологичен институт. От там отива в Държавния университет в Пенсилвания и накрая, в Университета на Луизиана. Там се свързва с проекта на Обсерваторията на гравитационни вълни с лазерен интерферометър (LIGO).
  • Там тя ръководи екипа, който потвърди прогнозите на Айнщайн. Гонзалес казва, че се отваря "нова ера в областта на астрономията ".

  • Гордостта на Кордоба е още по-голяма, защото в екипа LIGO е и Марио Диас, още един изследовател, роден в тази провинция.

Станете почитател на Класа