САЩ ще инвестират $ 120 милиона в разкриването на "тунели на терора" в Израел

  • САЩ и Израел възнамеряват да инвестират по 120 милиона долара в система за откриване на изгражданите от Хамас тунели, един проект, който, според израелските власти, е необходим за да защитят своите граници, съобщава сайтът Ynet News.
    Според уебсайта, се очаква проектът да получи финансова инжекция от американските партньори през следващите години. Заместник-министърът на отбраната Робърт Уърк, който посети Израел в средата на януари, вече е одобрил прехвърлянето на $ 40 милиона за покриване на първата година от съвместния проект.
    Създателите на проекта казват, че системата (която има стотици сензори, които засичат шума на подземното строителство, както и усъвършенстван софтуер, което отличава истинските признаци от фалшивите) вече е изпробвана в някои части на границата с Газа миналото лято.
    Подземните тунели, изкопани от Хамас през границата в Израел, известни като "тунели на терора”, се използват за неочаквани нападения. Унищожаването на тунелите се счита за една от основните цели на израелската военна кампания.

Станете почитател на Класа