САЩ: Там, където на власт са мюсюлмани

Хамтрамк е единственият малък американски град, в чийто общински съвет мюсюлманите са повече от християните. Това поражда интерес в цялата страна, но често и расистки изявления.

 

 

 

 

Леденият вятър иде откъм Канада – минус 20 градуса са нормални за този сезон. „Студът не ни плаши, но е лош за бизнеса", казва Моник Бронз, която се среща с приятелката си на кафе. 33-годишната Моник държи една автомивка, която е обикновено затворена през зимата.

 

Във „Family Donut Shop" се продават типичните американски кексчета във всевъзможни цветове. До тях – бюрек със сирене или с месо. В червено-бяла кутия до него са натрупани полските „пачки" – един вид понички. Продават се още кафе и чай, но не и алкохол. Заведението е на двама братя мюсюлмани. Жената зад щанда носи тъмночервена мюсюлманска забрадка и предпочита да не казва името си, не желае и да бъде снимана. „Просто ме е страх от вулгарните ругатни в интернет", казва тя и добавя, че не изпитва страх от местните хора, с които се разбирали добре.

 

Хамтрамк е малко, гъсто населено градче в югоизточната част на Мичиган. Близо 22 000 души живеят на едва 1,6 кв. км. площ край границата с Детройт. Това е

 

 

 

 

Моник Бронз: "Не споделяме ислямофобските страхове"

 

 

Ислямофобски сценарии

 

Този факт поражда недоволства на много места в Америка: „Мюсюлманите поемат управлението на Америка", предупреди "Фокс нюз". "Те ще въведат шериата и ще принудят всички жени да носят забрадки", твърдят анти-ислямски настроени блогъри. Други пишат в социалните медии: „Ще видите какво Ви очаква. Скоро „черквите ви ще горят." Всякакви консервативни медии и ислямофобски форуми в интернет чертаят най-ужасяващи сценарии за бъдещето.

 

„Ние не споделяме тези неща", казва Моник Бронз, а младата мюсюлманка зад тезгяха кима утвърдително. „Отначало естествено бях малко шокирана, когато в къщи започна да долита викът на имама, но после свикнахме", казва Моник. От 2004 насам ислямският център в Хамтрамк има право чрез високоговорители да зове правоверните мюсюлмани на молитва. 33-годишната американка казва още, че мюсюлманите не са виновни за това, че католическите черкви в града стоят празни и дори се закриват. „Мюсюлманите ходят на молитва, те дават пари за своите джамии и се ангажират в своята църковна общност. А за отмирането на нашата християнска култура не е виновен никой друг, освен ние самите", казва тя.

 

Много от по-възрастните жители на града обаче изпитват сериозни трудности да приемат промените. В една полска месарница например се чуват изречения като: „Та те всички са мързеливи". Мнозина собственици на магазини за напитки също не обичат мюсюлманите и се страхуват да не загубят разрешителните си да продават алкохол, защото закон в щата Мичиган забранява да се продава алкохол в близост до молитвени домове. Това, разбира се, се отнася и до католическите черкви, само че такива почти не се строят, докато нови джамии изникват постоянно.

 

 

 

 

 

Ислямският център в Хамтрамк

 

Променящ се облик

През 1970 близо 90% от населението на Хамтрамк произхождаха от средите на полски преселници. Папа Йоан Павел II, който беше поляк, посети малкото градче през 1987 г. Днес само 11% от гражданите са с полски произход. Мюсюлманите обаче вече съставляват 42% от жителите на града. Те произхождат от арабски страни, мнозина са от Бангладеш, от Йемен, както и от Босна. Нивото на безработицата в града е сред най-високите в САЩ – наемите пък са съответно ниски. „Евтините жилища са най-важната предпоставка за хора, които идват отвън със семействата си и искат да започнат нов живот", казва Мохамед Хасан, който е роден в Бангладеш. През 1994 той пристига в САЩ, а от 2000-та година насам живее в Хамтрамк. От шест години насам Хасан е член на градския парламент.

 

През 2017 той има амбицията да стане първият мюсюлмански кмет в Америка. „Шансовете ми са добри", убеден е градският съветник. Според него е логично, че в градските съвети влизат все повече мюсюлмани: „В нашите семейства се раждат повече деца, затова скоро ще сме мнозинство", казва 38-годишният математик по образование. Последното му изречение звучи почти като от устата на републиканския кандидат-президент Доналд Тръмп, който плаши немюсюлманите с подобни визии.

 

 

 

 

 

Мохамед Хасан: "В нашите семейства се раждат повече деца, затова скоро ще сме мнозинство"

 

 

"Тук няма нито шериат, нито всеобщ страх"

 

Сегашната кметица на Хамтрамк Карен Майевски проявява разбиране за тези страхове, но същевременно казва: „Длъжни сме да приемем и направляваме тези промени". Майевски е гневна, че по адрес на града се пишат какви ли не безумни неща в регионалния печат: „Тук няма нито шериат, нито всеобщ страх, макар че много неща се променят", казва кметицата. В училищата на града например вече се говори на 27 различни езика, а полският звучи все по-рядко. По лицето на кметицата пробягва сянка на горчивина, но тя все пак казва: „Градчето ни е толкова малко, че сме длъжни да се разбираме помежду си." Може би тъкмо това е тайната рецепта за мирното съжителство в Хамтрамкс.

 

Опасността от т. нар. паралелни общества явно не е голяма. За разлика от по-големите градове, в Хамтрамкс няма квартали с компактно население от определени държави – например само от Бангладеш, само от Босна или само от Йемен. „При нас всички се познават добре, а децата играят заедно на улицата", казва Майевски:„ А това е най-доброто оръжие срещу страха от чужденците".

 

 

 

 

Кметицата Майевски: "Тук няма нито шериат, нито всеобщ страх"

 

Коалиции между имами и католици

 

Освен това в града са се заселили мюсюлмани от най-различни части на света: „Затова на практика не може да се говори за мюсюлманите като за монолитна общност. Много от тукашните хора дори не знаят това. Ислямът е много разнообразен."

 

Но няма ли все пак принципни разногласия по отношение на равнопоставеността на половете или правата на хомосексуалните? „Един малък градски парламент не е в състояние да отмени американската конституция", казва кметицата.

 

А що се отнася до правата на хомосексуалните – не само мюсюлманите били виновни за нарушаването на антидискриминационните закони. Още преди години Майевски се опитала да създаде пост в градската управа, който да отговаря за правата на хомосексуалните. „Тогава изведнъж възникнаха твърде странни коалиции между имами и католици. Те заедно осуетиха моята идея", казва кметицата. „Водените тогава човеконенавистни дискусии маркираха най-лошите моменти в моя досегашен мандат", добавя тя. Втори опит така и не направила. „Може би е редно някой бъдещ мюсюлмански кмет да подеме инициативата отново, а още по-добре ще е, ако е някоя мюсюлманска кметица", казва тя с малко пресилена бодрост.

 

DW

Станете почитател на Класа