САЩ предизвикват Китай в спорни води

  • Вашингтон ще продължи да оспорва териториалните претенции на Пекин в спорните води на Южнокитайско море, заяви в сряда ръководителят на Тихоокеанското командване на САЩ, адмирал Хари Харис, съобщава порталът Breaking Defense.
    Харис бе категоричен и каза, че военноморските сили на страната му ще продължат морските операции в региона, както през октомври. Тогава унищожител на САЩ мина близо до Китайските изкуствени острови в спорните води.
    САЩ призова за "свобода на корабоплаването ", за да оправдае своите действия. "Като цяло, ние ще продължим да се движим свободно в Южнокитайско море, както го правим във всички части на света", каза Харис. Той заяви, че в Южнокитайско море ще има все повече присъствие на кораби "с нарастваща сложност и обхват".
    В допълнение, висшият военен представител настоя, че американското военно присъствие е помогнало на международното право. "Мисля, че операцията оспорва някои аспекти на претенциите на Китай, като задължението за отправяне на предизвестие преди мирно преминаване".
    В отговор властите на Китай подчертаха, че действията на САЩ са заплаха за суверенитета и интересите на Китай и увреждат регионалния мир и стабилност.

Станете почитател на Класа