Гигантско свлачище отнесе китайския град Шънджън

Бедствието се стовари върху китайския град Шънджън, който е технологичен център на страната. Свлачище поемете индустриалния парк, след което 91 души бяха обвени за изчезнали, а най-малко 33 сгради са повредени, съобщава Си Ен Ен. Изтекоха и кадри онлайн от момента, в който свлачището поразява сградите.
Властите започнаха незабавни спасителни действия, като много от хората бяха евакуирани, 13 души са в болница, 3 от тях в критично състояние. Пожарникарски екипи, оборудвани с дронове, и 30 кучета търсят оцелели. Досега от развалините са извадени 14 души. Според някои източници, свляклата се земна маса е от натрупана от хората купчина пръст, а не естествено природно бедствие. Свлачището е засегнало 380 000 кв. метра.
След сигнала за бедствието над 700 души спонтанно се включиха в издирването на пострадали. Организиран е спасителен център и временни подслони за останалите без дом хора. Пострадали се оплакаха, че са звъняли многократно на телефоните на близките си, но те били блокирани. Всичко изглеждало наред до към 11.40 ч. (местно време), когато станало бедствието.
Според местните, стотици камиони изкарвали отпадъци на това място и ги трупали там всеки ден. Работник в близка фабрика разкри, че тарифата за всеки камион била 38 долара.

 

Станете почитател на Класа