Арабската пролет завърши с "хекатомба" с международни измерения

Аналитикът Джон Лий Андерсън обвинява намесата на НАТО за ескалацията на конфликтите в Близкия Изток и твърди, че Западът "си поигра с огъня и се обърка."
Въстанията в арабските страни срещу "светски и националистически режими", които избухнаха в края на 2010 г. продължиха само около три месеца. Намесата на НАТО е променила посоката на Арабската пролет и е довела до истинска "хекатомба" (голямо жертвоприношение), казва журналистът Джон Лий Андерсън, в интервю, публикувано от La Tercera.

Тогава, американци, французи и британци са започнали "военна интервенция в подкрепа на бунтовниците", които се надигнаха срещу Муамар Кадафи в Либия. Но с разпространението на конфликта, демонстрациите с лозунги извадиха на сцената военни банди от всякакъв вид и идеологически убеждения, целящи въоръженото свалянето на режимите."Повечето от въстанията бяха водени от непримирими джихадисти, които предлагат сунитски, антишиитски и антизападен ислям".

Следващата стъпка беше появата и доминирането на Ислямска държава, която разбърка Близкия изток и предизвика "преселение на милиони хора" към Европейския съюз. Следователно, "Арабската пролет се превърна в арабска хекатомба , която е на път да се изроди в конфликт с международни измерения, който не е бил наблюдаван от десетилетия насам".

И накрая, експертът оценява ролята на Запада в тази ситуация. "Те си поиграха с огъня и се объркаха", казва Андерсън. Той цитира президентът на САЩ Барак Обама, който настоява, че Башар Асад трябва да напусне правителството на Сирия, " Кой имаше полза от това? Ислямската държава поддържа връзки със Саудитска Арабия и Турция -съюзници на Запада в региона, които Андерсън определя като "две от най-катастрофалните страни" заради помощта им при появата на ИД.

Станете почитател на Класа