Китайският убиец на самолетоносачи - ядрена заплаха?

Иновативните китайски балистични ракети DF-26 могат да играят решаваща роля в конфликта с Япония в Южнокитайско море, твърдят експерти.
DF-26 са балистични ракети със среден обсег, известни по фотографии, направени по време на военния парад в Китай и публикувани през септември. Те биха могли да носят ядрени бойни глави, способни да потопят самолетоносач, според изследователя Андрю Ериксон, който проучил вестникарски публикации в "China Youth Daily".

С новите ракети на мобилни платформи, Китай може да се възползва от своя ограничен ядрен потенциал както срещу стратегически цели, така и срещу тактически, като промени баланса на силите в Южнокитайско море, казва експертът.

Според официалния коментар, DF-26 "може да носят ядрена и конвенционална глава." С обхват от 4000 км, ракетите DF-26, също наречени " убийците от Гуам " (понеже достигат американските военни бази на остров Гуам) те могат да бъдат изстреляни за много малко време, нужно за подготовка и остават скрити благодарение на тяхната мобилност, което ги прави много трудни за справяне в конфликт, защото е много трудно да се локализират и атакуват предварително.

Станете почитател на Класа